Universitat Rovira i Virgili

Àlbum de cromos de la Taula Periòdica

Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics 2019, la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) han dissenyat un projecte de divulgació de la taula periòdica amb l'objectiu d'apropar la química i donar a conèixer la importància dels elements químics com a peces fonamentals que conformen la matèria, el nostre entorn, i en definitiva, la vida. L'objectiu ha estat donar protagonisme social a la taula periòdica i col·laborar amb el món educatiu en l'elaboració de material informatiu sobre els diferents elements químics.

El projecte ha consistit en la distribució d'un àlbum de cromos desplegable de la taula periòdica. Els cromos de 73 dels elements químics han estat disponibles en farmàcies de Tarragona, Reus i altres poblacions de la província de Tarragona des del 15 d'octubre de 2019 al 15 de gener de 2020. Per això, s'ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT). El llistat de les 112 farmàcies que han participat en el projecte així com els cromos que cada farmàcia ha distribuït està disponible a la pàgina web del projecte: http://www.taulaperiodica-stem.cat

Trenta-vuit instituts de la demarcació de Tarragona han col·laborat en el projecte treballant sobre els diferents elements químics representats en els cromos. Tota la informació que han aportat sobre els elements apareix en diversos cubs de cartró que les farmàcies mostren en els seus aparadors. Aquests cubs informatius de cada element serveixen al seu torn d'indicador del cromo que cada farmàcia distribueix. En total s'han distribuït 146 cubs informatius dels 73 elements químics que configuren la col·lecció de cromos.

El projecte de divulgació de la Taula Periòdica ha comptat amb el patrocini de: AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona), AFEPASA, ASESA, BASF, Basf Sonatrach PropanChem (BSP), Carburos Metálicos, Clariant, DOW, Gomà-Camps, LyondellBasell, Messer, Novus, Repsol, Sekisui i SK.

ALTRES ACTIVITATS