Universitat Rovira i Virgili

Cinc raons per fer-nos confiança

1. La Química i la Bioquímica, especialitats URV

La Química i la Bioquímica són especialitzacions que marquen diferència a la URV. Alineen a Tarragona de forma gairebé única al món a la universitat, el teixit industrial productiu i parcs científics de referència internacional, encapçalats per l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i diferents centres integrats a l'EURECAT -el Centre Tecnològic de la Química i el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut. A la Facultat de Química oferim estudis de Grau, Màster i Doctorat en l'àmbit de la Química i la Bioquímica. DOW Chemical ens ha escollit com una de les vuit universitats estratègiques a Europa, Àfrica i Orient Mitjà, en el camp de la Química, d'entre 8000 universitats.

2. Experiència internacional

L'equip humà de la Facultat (FQ) l'integren professionals amb experiència reconeguda en els àmbits acadèmic i de recerca. Un dels objectius estratègics del nostre centre  és des de fa anys l'atracció de talent internacional, i fomentar entre els nostres estudiants la realització d'estades en universitats europees i americanes d'alt nivell científic. Aquest enriquiment de base ens ha permès guanyar projecció arreu, sobretot en recerca, i en consonància un dels objectius és millorar la preparació internacional dels estudiants. En aquesta direcció van mesures pioneres, com el Grau de Química impartit íntegrament en llengua anglesa.

A partir del curs 2020-2021, els estudiants del Grau de Química (en català o anglès) poden realitzar un semestre o un curs sencer a la Universitat d'Arizona (USA) a través d'un programa study abroad.
 

3. Alt grau d'inserció laboral

El model formatiu de la FQ destaca per l'aplicació de les noves tecnologies, la innovació docent, i sobretot, pel protagonisme que adquireix la vessant més pràctica dels programes, l'experimentació tant a laboratori com a la indústria, mitjançant Pràctiques externes o Treballs de fi d'estudis. La immersió en les rutines professionals contribueix a un alt grau d'inserció laboral un cop acabats els estudis. A més de la preparació científica, els estudiants formats a la Facultat de Química són valorats per la capacitat d'iniciativa, relació, comunicació i adaptació a entorns canviants.

4. Compromís amb la Qualitat

A la Facultat de Química som ferms defensors del servei públic de qualitat, i per això tenim un compromís amb la millora contínua. La Facultat de Química de la URV ha obtingut el certificat d'acreditació institucional de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), i s'ha convertit en la primera i, de moment, única facultat d'una universitat pública catalana amb aquesta acreditació institucional en l'àmbit de la Química i de la Bioquímica. A més, els graus de Química i Bioquímica i Biologia Molecular són els únics en aquests àmbits que a més d'haver estat reconeguts per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya amb el segell d'acreditació amb excel·lència, han aconseguit el segell que acredita una interacció entre recerca i docència excel·lent. En paral·lel, diversos rànkings fan visible l'excel·lència dels nostres programes. L'U-Ranking dels darrers quatre anys, diu de fet que som la millor universitat de l'Estat espanyol per estudiar Química o Bioquímica i Biologia Molecular. En la disciplina de Química, som també la primera Universitat de l'Estat i la única situada en el top 100 segons el Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects 2019 i 2020 que analitza més de 4000 universitats de tot el món.

5. Suport personalitzat

De forma complementària a les assignatures, els estudiants matriculats a la Facultat de Química gaudeixen de serveis exclusius i suport a l'aprenentatge. Entre aquests últims destaquen els cursos de preparació en Química, Física i Matemàtiques gratuïts per als estudiants de Grau de nou accés; Jornades d'Iniciació a la Vida Universitària per introduir als nous estudiants en el funcionament i serveis de la Universitat; Tutories: cada estudiant té un professor com a tutor durant tots els estudis, i un estudiant mentor el primer curs per facilitar la seva incorporació i el seguiment personalitzat; o Cursos de formació complementaris en temes mediambientals, d'innovació o orientació laboral. 

  • Yolanda Cesteros, degana de la FQ
  • "Ens sentim orgullosos de compartir el futur amb tu" 

    La Química i la Bioquímica són dos àmbits apassionants de les Ciències. Han estat claus en l'evolució i el desenvolupament de la Humanitat, i segueixen sent un suport imprescindible per donar resposta a reptes en camps tan diversos com l'energia, la salut, el medi ambient, la seguretat alimentària o el disseny de materials. A la URV, a Tarragona, portem gairebé 50 anys generant coneixement i professionals de qualitat en aquests àmbits, i ens sentim orgullosos de compartir el futur amb tu.
  • Des dels seus inicis, la Facultat de Química ha mantingut una estreta relació amb el veí polígon petroquímic de Tarragona, el més important del sud d'Europa, i ha creat aliances amb el ric teixit industrial del sector agroalimentari, cosmètic i de tractament d'aigües. Juntament amb la resta d'actors dels clústers de recerca d'excel·lència en Química i Bioquímica (Eurecat, ICIQ, IISPV i IRTA), donem resposta a la demanda de tecnologia i investigadors que puguin liderar la recerca els propers anys.
  • Yolanda Cesteros
  • Degana de la Facultat de Química