Universitat Rovira i Virgili. La universitat pública de TarragonaPortada > Notícies i Activitats

Facultat de QuímicaLlistat de notícies

Celebració i inauguració de les X Jornades sobre Química Verda

19/04/17 - Institució


La Facultat de Química organitza les X Jornades sobre Química Verda que tindran lloc els dies 18, 19, 20 i 24 d’abril a la Facultat de Química de la URV. L’objectiu general de les jornades és fomentar una pràctica de la Química basada en els principis de la Química Verda. Amb aquesta finalitat, la Facultat de Química proposa als seus estudiants un conjunt d’activitats que permetin establir debats i els ajudin a desenvolupar criteris en aquest camp.

El lema de les Jornades és Construïm un món sostenible mitjançant economia circular i Química verda, i les activitats programades aprofundiran en la importància de d’introduir l’economia circular en els processos industrials i a altres nivells.

Després d’una sessió de presentació de les jornades i de treball dels alumnes dimarts 18 d’abril, la jornada central tindrà lloc dimecres 19 d’abril. Començarà amb la visita a dues empreses del sector químic properes a la facultat: Dow Chemical i Clariant. Els alumnes observaran quins processos hi tenen lloc i quines mesures s’han pres per reutilitzar matèria i/o energia. De tornada a la facultat tindrà lloc l’acte inaugural (12.00 h, aula 101-102), presidit per la Degana de la Facultat de Química, la Dra. Yolanda Cesteros. Tot seguit, el Sr. Miquel Agustí Torres, president de Cellers Torres, impartirà la conferència El canvi climàtic i la viticultura per mostrar-nos les mesures que preses en aquesta gran empresa del sector del vi en relació amb l’impacte del canvi climàtic sobre la vinya. Cap a les 13.30 h es lliuraran els premis del VIII Concurs de Fotografia organitzat per la Càtedra DOW/URV de Desenvolupament Sostenible, en col·laboració amb la Facultat de Química. El mateix dia a la tarda (15.30 h, aula 001) es farà la presentació i es projectarà la pel·lícula Tierra prometida (2012) del director Gus Van Sant, que mostra com una gran empresa d’extracció de gas arriba a una comunitat rural nord-americana fortament afectada per la crisi econòmica per intentar fer negoci. Després de la projecció, s’establirà un debat entre els alumnes moderat per membres de la comissió de les JQV.

Les jornades continuaran dijous 20 d’abril a les 16.00 h amb una taula rodona sobre l’economia circular i la sostenibilitat. Hi participaran el Dr. Ricardo García Mira, professor del Departament de Psicologia de la Universidade da Coruña i diputat pel Partit Socialista al Congrés dels Diputats; el Dr. Miquel A. Bové, vicerector de Transferència i Innovació de la URV i professor titular del Departament d’Economia; i la Dra. Pilar Salagre, professora del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV. Amb la participació dels alumnes, es debatran conceptes i idees relacionades amb l’economia circular, el paper de la psicologia social i els punts de vista científic i econòmic de la sostenibilitat i el progrés industrial.

Per últim, dilluns 24 d’abril a les 16.00 h, representants de les empreses Dow Chemical, Clariant i Citysens ens presentaran algunes iniciatives que s’han pres en aquestes empreses per a minimitzar l’impacte mediambiental de la seva activitat industrial, o quins enginys han aplicat per a un ús sostenible d’algunes matèries. L’economia circular és el concepte clau en aquest taller. En alguns casos es tracta de projectes finançats per la Unió Europea.

Les JQV compten amb el patrocini de la Càtedra DOW/URV de Desenvolupament Sostenible, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la Societat Catalana de Química. Hi col·laboren activament l’equip deganal i l’Oficina de Suport al Deganat de la FQ.


Informació